You are currently viewing Sådan bruger du dine startkabler

Sådan bruger du dine startkabler

En kold vintermorgen er der forhøjet risiko for at komme ud til en død bil. Bilbatterier er nemlig ikke glade for nattefrost, og derfor oplever mange danskere, at batterierne siger fra, når kulden sætter ind. Så kan der være brug for startkabler og hjælp fra en venlig sjæl med en fungerende bil, men bruger du startkablerne forkert, kan det komme til at koste dig dyrt. Læs mere om dét og lær, hvordan du bruger startkablerne rigtigt lige her.

Du risikerer kortslutning ved forkert håndtering

Er der en venlig nabo eller en forbipasserende, der indvilliger i at hjælpe dig med at få gang i bilen, er du ét skridt nærmere at komme videre med dagens program. Du skal dog være yderst påpasselig med, hvordan du bruger startkablerne, for bruges de forkert, kan du risikere at kortslutte både din egen og den fungerende bil. Det kan i værste fald ødelægge al elektronikken i bilerne, og det kan nemt komme til at koste dig dyrt at få det repareret. Derfor er det bedre at tilkalde professionel assistance, hvis hverken du eller ejeren af den fungerende bil er fuldkommen sikker på, hvordan startkablerne skal bruges.

Sådan bruges startkabler

Er du ikke sikker på, hvordan du bruger dine startkabler, når uheldet er ude, er det altså bedre at tilkalde professionel hjælp. Ellers må du finde din bils manual og sætte dig ind i, hvordan du bruger startkabler for at få liv i den igen.

Alternativt kan du bruge denne simple guide, som vil være tilstrækkelig i langt de fleste tilfælde:

  • Sluk først begge biler, og tag gerne bilnøglerne ud for at være helt sikker.
  • Sæt det røde pluskabel fast på dit eget bilbatteris pluspol. Sæt den anden ende fast på pluspolen på den fungerende bils batteri.
  • Sæt minuskablet – det sorte af dem – fast på minuspolen på den fungerende bils batteri.
  • Sæt den anden ende af minuskablet fast på stelpunktet på din egen bil. Alternativt kan den sættes fast på et punkt med særlig god stelforbindelse, hvis der ikke er et decideret stelpunkt.
  • Start den fungerende bil, og start efter et minut ligeledes din egen bil.
  • Når din bil igen er køreklar, skal kablernes fjernes igen. Her skal du starte med at fjerne det sorte minuskabel fra din egen og derefter fra den anden bil.
  • På samme vis fjerner du pluskablet – først fra din egen og derefter fra den anden bil.
  • Kør en lille tur for at lade dit bilbatteri op igen – du skal gerne holde motoren i gang i mindst en halv time for at være sikker på, at du ikke får samme problem næste gang, du skal starte din bil.

Forebyg, så du ikke får brug for startkabler

Nu ved du, hvordan du bruger dine startkabler, så du kan undgå kortslutninger. Når nattefrosten kommer, kan det nemlig ske for enhver, at man bliver nødt til at gøre brug af startkabler grundet et dødt batteri. Det er imidlertid alligevel en god idé at forebygge, så man i hvert fald gør sit for at undgå problemet. Derfor gør du smart i løbende at holde øje med dit bilbatteris tilstand og dermed sikre dig, at du ikke hele vinteren over skal frygte for et fladt batteri. Er dit batteri ikke godt nok, kan du finde et nyt hos Batteribyen, og så er du igen godt kørende.

Skriv et svar