You are currently viewing Vedligehold din bils aircondition

Vedligehold din bils aircondition

Følgende artikler er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til i artiklen.

De fleste nye biler er udstyret med en aircondition eller klimaanlæg. Hvis du har været på kør selv-ferie i Europa om sommeren i en gammel bil uden aircondition, ved du, at et airconditionanlæg er nærmest uundværligt. Ikke blot redder det ferien fra overophedning; det forbedrer også sikkerheden, giver øget komfort og modvirker køresyge. Det skyldes ikke mindst, at et godt klima i kabinen holder dig frisk under kørslen.

Hvis du vil sikre dig, at dit airconditionanlæg fungerer optimalt, er der flere ting, du bør gøre – både før du sætter dig ind i bilen, og mens du kører – for at vedligeholde dit anlæg.

Tjek dit airconditionanlæg

Husk aircondition service er vigtig inden sommerferien. Derfor bør du få dit airconditionanlæg serviceret mindst hvert andet år. Det skyldes, at dit anlæg kan miste lidt kølemiddel med tiden, hvilket kan resultere i ringere effektivitet og skader på dit airconditionanlæg. Og det kan blive dyrt. Samtidig anbefales det at få anlægget renset, så det ikke kommer til at lugte.

Du kan også vedligeholde dit airconditionanlæg selv ved at sørge for at fjerne snavs og blade ved anlæggets kondensator, som sidder forrest i bilens motorrum. Ligegyldigt hvilken tid på året det er, bør du motionere din aircondition et par gange om ugen i et kvarters tid eller længere. Din aircondition indeholder en kompressor, som kræver smørelse. Det får den, når anlægget er slået til, og kompressoren kører. Samtidig minimerer du risikoen for, at anlæggets pakninger bliver utætte, og at stempler sætter sig fast, når du motionerer din aircondition.

Vær opmærksom på temperaturen både inde og ude

Hvis du vil sikre dig, at temperaturen i bilen ikke når ulidelige højder, når bilen er parkeret, og airconditionanlægget er slukket, er det en god idé at sørge for, at bilen er parkeret i skyggen. Hvis kabinen ikke er alt for varm, når I sætter jer ind i bilen, vil den hurtigere blive behagelig at være i. Du kan eventuelt vælge at dække forruden til med en solskærm for at forhindre, at der bliver alt for varmt i bilen. Hvis bilen er blevet varm, mens den har været parkeret, bør du starte med at åbne dørene, så varmen kan komme ud. Rul herefter alle vinduerne ned, og sæt anlægget på maksimal køling. Når luften fra friskluftdyserne er koldere end den udvendige luft, kan du lukke vinduerne igen.

Når temperaturen i bilen er stabiliseret, kan du sætte temperaturen så varmt, at det føles behageligt. 22 grader betegnes som en god cruisetemperatur. Hvis der er stor forskel på temperaturen inde i bilen og udenfor, er der øget risiko for, at du bliver forkølet. Desuden bør luften rettes op på forruden og ned på fødderne.

Hvis I skal køre langt, kan der godt blive varmt i bilen, selvom airconditionanlægget er slået til. Derfor er det vigtigt at tjekke, at alle bilens luftdyser er åbne. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at dyserne ikke peger direkte på en, så man risikerer at få træk. Har du børn på bagsædet, kan det være nødvendigt med en solskærm til sideruden for at skærme for solen. Er det ikke nok, kan man også købe ventilerede sædeindlæg til autostolen, hvilket sikrer, at den føles kølig om sommeren og varm om vinteren.    

Skriv et svar